Τον Σεπτέμβριο του 1954 το Γυμνάσιο Ακράτας παρέλαβε από το εργοστάσιο μουσικών οργάνων ORSI της Ιταλίας, τα πρώτα 13 μουσικά όργανα κατάλληλα για μπάντα. Οι Αυστραλοί ομογενείς συγκέντρωσαν το ανάλογο ποσό και το διαβίβασαν κατευθείαν στο ανωτέρω εργοστάσιο. Αμέσως το Γυμνάσιο με την σχολική επιτροπή αναζήτησε Αρχιμουσικό τον Γεώργιο Αναστασόπουλο έναν θαυμάσιο μουσικό ο οποίος δούλεψε σκληρά με τους μαθητές του γυμνασίου.

Την 25η Μαρτίου 1955 έγινε η πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής κατά τον εορτασμό της Εθνικής εορτής, με απόλυτη επιτυχία. Όσοι παρευρέθηκαν εκείνη την μέρα στην Ακράτα, κυρίως όμως οι μαθητές της Φιλαρμονικής έζησαν πρωτόγνωρα συναισθήματα αφού για πρώτη φορά έγινε παρέλαση με μουσική. Σημειωτέων ότι τότε ήταν η τρίτη μαθητική Φιλαρμονική σε όλη την Ελλάδα και μοναδική σε χωριό και εκτός έδρας Νομού. Αμέσως οι Ακρατινοί αγκάλιασαν την Φιλαρμονική και έβαλαν στόχο την διατήρησή της.

Το 1956 δημιουργείται ο Σύλλογος μας «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΑΚΡΑΤΑΣ»  με σκοπό την συγκέντρωση της απαιτούμενης δαπάνης για τον μισθό του Αρχιμουσικού, την επισκευή και αγορά νέων οργάνων και γενικά την λειτουργία της Μπάντας.

Οι εμφανίσεις της Φιλαρμονικής έδωσαν άλλη μορφή και περιεχόμενο στις εκδηλώσεις (Εθνικές – θρησκευτικές) και χρόνο με το χρόνο μεγαλύτερο πλήθος επισκεπτών κατέφθαναν στην Ακράτα για να απολαύσουν την Φιλαρμονική μας. Έτσι οι εμφανίσεις της μπάντας εμπλουτίστηκαν και με καλοκαιρινές δημόσιες συναυλίες στην όμορφη πλατεία της Ακράτας. Οι γυμναστικές επιδείξεις του Γυμνασίου έπαιρναν άλλη μορφή αφού υπήρχε ζωντανή μουσική στους χορούς και στις εμφανίσεις των μαθητών και των αθλητών. Για πολλά χρόνια η φιλαρμονική μας συμμετείχε κα στις επιδείξεις των Γυμνασίου Διακοπτού και Δερβενίου. Τα κάλαντα έγιναν «πανηγύρι» στα χωριά μας και στις γειτονιές της Ακράτας αλλά και των παραπάνω κωμοπόλεων αφού όλος ο κόσμος εξέφραζε παντοιοτρόπως την χαρά του για την εμφάνιση της Φιλαρμονικής στο τόπο τους.

Κάποια εποχή που εξέλειπαν καθηγητές από την Ακράτα και στο Γυμνάσιο υπηρετούσαν υπεύθυνοι που δεν είχαν ενδιαφέρον για την μουσική, ο Σύλλογός μας ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την διατήρηση της Φιλαρμονικής. Είχε περάσει πλέον στους Ακρατινούς τόσο στους εντός όσο και στους εκτός Ελλάδας, κυρίως στην Αυστραλία και είχε γίνει πίστη τους ο πολιτισμός που προσέφερε η μουσική στην περιοχή μας.

Μέχρι σήμερα η Φιλαρμονική μας έχει εμφανισθεί και εκτός της Ακράτας και έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις (συναυλίες – φεστιβάλ) ανά την Ελλάδα με πολύ αξιοπρεπείς παρουσίες.

Στα τόσα χρόνια λειτουργίας της εκτός από τον ουσιαστικό πολιτισμό που προσφέρει, έχει δημιουργήσει κα πολλούς μουσικούς οι οποίοι επαγγελματικά πλέον προσφέρουν τις γνώσεις τους είτε σαν καθηγητές μουσικής, είτε σαν αρχιμουσικοί είτε σαν μέλη στρατιωτικών ή μεγάλων φιλαρμονικών. Παράλληλα και χωρίς αμφισβήτηση παρέχει στα παιδιά μας τις διεξόδους εκείνες και την ομορφιά που μόνο η μουσική προσφέρει.

Τα έσοδα του Συλλόγου προέρχονται από τις συνδρομές των μελών και τις εκδηλώσεις που η Φιλαρμονική διοργανώνει. Υπάρχει φυσικά και η υποστήριξη, αν και πολύ μικρή, του Δήμου Αιγιαλείας και το ενδιαφέρον των Αυστραλών ομογενών. Όμως τα ετήσια τακτικά έξοδα για την λειτουργία της Μπάντας ανέρχονται στο ποσό των 15.000 ευρώ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μέλη της μπαντίνας είναι είτε μαθητές των σχολείων είτε φίλοι της μουσικής με ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ προσφορά.

Με οικονομική ευθύνη του Συλλόγου μας διαμορφώθηκε κατάλληλο κτήριο για την στέγαση της Φιλαρμονικής, το οποίο μας παραχώρησε η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο Δήμος Ακράτας και το Ρουφογάλειο Ίδρυμα. Το ύψος αυτής της εργασίας ξεπέρασε το υψηλό για το ταμείο μας ποσό, των περίπου 20.000 ευρώ. Και εδώ βοήθησε η ευαισθησία των φίλων της Φιλαρμονικής που ως χορηγοί την ενίσχυσαν είτε οικονομικά είτε υλικά όσο μπορούσαν.

Σημαντική στιγμή για τη Φιλαρμονική μας ήταν η επιχορήγηση για αγορά νέων μουσικών οργάνων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 2019, γεγονός το οποίο επιβράβευσε τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων.

Προχωρώντας σε δύσκολους καιρούς με την πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη η Φιλαρμονική μας κατάφερε με την επιχορήγηση του ΥΠ.ΠΟ.Α. να πραγματοποιήσει την 1η Συνάντηση Φιλαρμονικών στην Ακράτα τον Ιούλιο του 2021. 

Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής είναι από το 2007 ο κ. Ασημακόπουλος Χρήστος.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι...